Prvi sastanak projekta BRAT održan u Sarajevu

Projekt BRAT osmišljen je s ciljem omogućivanja kulturne i obrazovne promjene za stanovništvo BiH utičući na njihovu otvorenost i spremnost za suživot sa izbjeglicama, migrantima i tražiocima azila.

Projekt BRAT – Balkan Route A Welcoming Transit osmišljen je s ciljem omogućivanja kulturne i obrazovne promjene za stanovništvo Bosne i Hercegovine utičući na njihovu otvorenost i spremnost za suživot sa izbjeglicama, migrantima i tražiocima azila.

U srijedu, 15. lipnja 2022. godine, održan je u Sarajevu prvi koordinacijski sastanak partnera na projektu pod vodstvom gđice Silvia Maraone u ime ISPIA-e. Ispred Caritasa BiH, sastanku su prisustvovale gđice Kristina Bičvić, Renata Glavinka i gosp. Zlatan Grapčanović.

Procedure za početak suradnje donatora, talijanskog Ministarstva vanjskih poslova putem Agencije za razvojnu suradnju (na talijanskom AICS), su završene, te će lokalni partneri vrlo brzo moći započeti s planiranim aktivnostima. Osim Caritasa BiH, na projektu sudjeluju IPSIA, Međunarodna organizacija za migracije (IOM), Crveni Križ BiH, Emmaus BiH, Crveni križ Italije, Kršćanska udruženja talijanskih radnika (Associazioni Cristiane Lavoratori Italiani) i Caritas Italije.

„Imali smo sastanke jučer i danas s partnerima projekta BRAT kao i s predstavnicima donatora. Generalno rečeno, ova dva dana bila su vrlo korisna, i atmosfera među partnerima i donatorima je vrlo dobra. Čini mi se da imamo dobre osnove kako bi projekt bio uspješan,“ izjavio je Daniele Bombardi, regionalni voditelj Caritasa Italije za sjeveroistočnu Europu.

Službeni datum početka je 1. srpnja 2022. godine, projekt će trajati tri godine i razvijat će se u tri područja (Unsko-Sanski kanton, Kanton Sarajevo i Kanton Tuzla) s djelovanjem ne samo u BiH, već i inozemstvu. (caritas.ba)