Ravnatelj Hrvatskog Caritasa Glavnik: „Na mnogo načina možete pomoći Svetoj Zemlji“


Ravnatelj Hrvatskog Caritasa fra Tomislav Glavnik govorio je o svome prošlotjednom boravku u Svetoj Zemlji u emisiji „Aktualno“ Hrvatskog katoličkog radija, u četvrtak 15. veljače 2024., te je među ostalim poručio: „Kad bismo izgubili nadu za mirom u Svetoj Zemlji, više se ne bismo mogli zvati kršćanima“.

Hrvatski Caritas do sada je uputio 88 tisuća eura pomoći, ovih dana šalje još 25 tisuća. Prikupljanje pomoći se nastavlja: „Naš odlazak u Svetu Zemlju generirao je jednim dobrom, a to je generalno da se cijela mreža Caritasa u svijetu probudila, i na tragu nas odlučit će pokrenuti novi poziv za pomoć.“

Fra Tomislav je govorio i kako je Betlehem „pust i prazan“. „Na cestama možete vidjeti samo lokalno stanovništvo, turista i hodočasnika uopće nema. Puno je vojske na ulicama, policije također, snage sigurnosti. Sve se više provjerava.“ Uslužni sektor – suvenirnice, hoteli, restorani – i sve što služi svetištima je zatvoreno, dodao je.

Gradnja kapele hrvatskih svetaca i blaženika u Betlehemu dobro napreduje, istaknuo je nadalje u razgovoru fra Tomislav. Građevinski je dovršena, a otvaranje bi moglo biti ove godine ili sljedeće, „jer Bog ima svoj kalendar i uči nas strpljenju“.

Glede toga što se može učiniti za Svetu Zemlju, fra Tomislav je poručio: „S jedne strane trebamo moliti, s druge strane činiti pokoru, zadovoljštinu za svoje grijehe, ali i davati milostinju, odnosno pomagati potrebitima. Odlučite se gdje ćete odricanje koje ste učinili u korizmi namijeniti. Na mnogo načina možete pomoći konkretno Svetoj Zemlji. Pozivamo vas – tu je Kolekta Velikog petka za Božji grob. Prilike ima, sve ovisi o izboru.“ (caritas.ba/ika)


long