Rim: Izabrano ravnateljstvo Caritasa Internationalis


Caritas Internationalis dobio kompletno ravnateljstvo na sljedeći četverogodišnji mandat do 2027. godine!

Nakon što je prošle godine papa Franjo razriješio ravnateljstvo Caritasa Internationalis ovogodišnja 22. opća izborna konferencija Caritasa Internationalis, koja se održava u Rimu od 11. do 16. svibnja 2023. godine pod motom inspiriranim enciklikom pape Franje „Fratelli tutti“ „Izgradnja novih putova bratstva“, birala je ovih dana na četverogodišnji mandat do 2027. godine novo vodstvo: predsjednika, dopredsjednika, generalnog tajnika, rizničara, Izvršno vijeće i Zastupničko vijeće konfederacije, ali i glavne suradnike za pojedine dijelove aktivnosti Caritasa Internationalis. Ovogodišnja Opća izborna konferencija Caritasa Internationalis okupila je oko 400 delegata koji predstavljaju 162 Caritasove nacionalne organizacije iz cijeloga svijeta, a koje djeluju u 200 zemalja.
Iz Bosne i Hercegovine sudjeluje aktualni ravnatelj Caritasa Bosne i Hercegovine mons. Tomo Knežević, a iz Republike Hrvatske aktualni ravnatelj fra Tomislav Glavnik i dvoje djelatnika: gosp. Boris Peterlin i gđa Marijana Bosnar.
U subotu popodne, 13. svibnja 2023. godine, sudionici s pravom glasa, predsjednici, ravnatelji ili opunomoćeni predstavnici drugih nacionalnih Caritasa koji ih predstavljaju, u posebnom prostoru izabrali su između više kandidata - među kojima su bili kardinal, biskupi i jedan laik -, nadbiskupa japanskog grada Tokija mons. Tarcisia Isao Kikuchia za novog predsjednika Caritasa Internationalis.
U ponedjeljak popodne, 15. svibnja 2023. godine, na isti način i u istom prostoru nastavilo se s izborom osoba za druge važne službe Caritasa Internationalis: dopredsjednica: gđa Kirsty Robertson (Caritas Australije), generalni tajnik: gosp. Alistair Dutton (Caritas Škotske: SCIAF: Scottish Catholic International Aid Fund), rizničar: gosp. Patrick De Buequois (Caritas Belgije) i glavne suradnike za pojedine resore.
Dopredsjednica gđa Kirsty Robertson dolazi iz Caritasa Australije. Imenovana je izvršnom direktoricom Caritasa Australije u rujnu 2019. godine. Kao izvršna direktorica radi zajedno s upravnim odborom na potpori osoblju, volonterima i partnerima Caritasa Australije u ispunjavanju misije. U svojoj ulozi dala se u povezivanje s ljudima, bilo da se radi o poljoprivrednicima u Kambodži, majkama u Istočnom Timoru ili osoblju Caritasa Australije u uredu. Kirsty je prethodno bila na raznim pozicijama u Caritasu Australije, uključujući koordinatoricu pacifičkih programa i voditeljicu komunikacijske skupine. Bila je izvršna direktorica tvrtke Mary MacKillop Today i imala je brojne vodeće uloge u drugim vjerskim organizacijama za pomoć i razvoj. Kirsty ima diplomu iz katoličke kulture i vodstva na Australskom katoličkom sveučilištu, magistrirala kulturnu antropologiju na Sveučilištu Macquarie, a diplomirala je ekonomiju i društvene znanosti na Sveučilištu u Sydneyu.
Generalni tajnik gosp. Alistair Dutton dolazi iz Caritasa Škotske (SCIAF: Scottish Catholic International Aid Fund). On će voditi Caritas Internationalis u naredne četiri godine do do 2027. Trenutno je izvršni direktor Caritasa Škotske. Ima više od 25 godina iskustva u humanitarnom radu, a vodio je projekte u više od 70 zemalja. Od 2009. do 2014. godine obnašao je dužnost humanitarnog direktora Caritasa Internationalis.
Kazao je: „Služiti Caritasu tijekom posljednja tri desetljeća za mene je bila velika privilegija. Caritas je bio moj dom, moja obitelj i moj poziv“, rekao je 11. glavni tajnik Caritasa Internationalis Caritasovim delegatima koji su sudjelovali na ovogodišnjoj Općoj konferenciji i koji su ga izabrali. „Obećavam da ću ponizno slušati, promišljeno razmišljati i graditi mostove. Obećavam da ću koristiti moć sazivanja glavnog tajnika kako bismo zajedno vodili konfederaciju naprijed.“
Gosp. Dutton je prvi put radio s Caritasom 1996. godine. „Od tada me put s Caritasom vodio diljem svijeta. Od rata na Kosovu, Darfuru, Iraku, Liberiji i Siriji; do tsunamija u Aziji, potresa u Haitiju, Indiji, Indoneziji i Čileu; sukobi nastali iz pohlepe i iskorištavanja bogatstva u Africi; valovi raseljavanja na Bliskom istoku; i razaranja uzrokovana klimatskim izvanrednim uvjetima i ekstremnim vremenskim prilikama: cikloni i poplave u Pakistanu, Mjanmaru, Indiji i Bangladešu; krize s hranom u toliko mnogo zemalja u Africi od Sahela do Somalije, Sudana do Zimbabvea; i zastrašujuća stvarnost tonućih otočnih država na Pacifiku“, kazao je novoizabrani generalni tajni.
Godine 2014. Dutton je također bio izvršni direktor Sphere Projecta, međunarodnog tijela za humanitarne standarde. Od 2005. do 2009. bio je i voditelj Jedinice za humanitarne programe za Afriku Kršćanske pomoći.
Rizničar gosp. Patrick DeBucquois dolazi iz Caritasa Belgije sa sjedištem u Bruxellesu i kao rizničar Caritasa Europa sa sjedištem u Bruxellesu. Savjetnik je predsjednika i ravnatelja Caritasa Belgije od 2012. godine, a u Caritasu Belgije djeluje i kao generalni tajnik za francuski i njemački jezik. Djelatnik je Caritasa Belgije od 1. travnja 1997. do 1. rujna 2022. godine. Magister je prava, ekonomije i filozofije. Govori francuski, njemački, nizozemski i engleski jezik.
U ovom važnom trenutku, i to nakon završenih izbora izbora u Caritasu Internationalis, izbornike i novoizabrane dužnosnike posjetio je kardinal Michael Czerny S.J., koji je pročelnik Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja od 23. aprila 2022. godine, a u čijem je nadleštvu i Caritas Internationalis. U svome obraćanju uprisutnio je nazočnima mjesto i ulogu Caritasa Internationalis, ali i Caritasa na svim razinama Katoličke Crkve. Isto je učinio i kod predstavljanja novih dužnosnika svim sudionicima Opće izborne konferencije Caritasa Internationalis koji nisu sudjelovali u izboru.
Ovaj radni i izborni dan završio je euharistijskim slavljem sv. Ivana Zlatoustog u bizantskom obredu kojemu je predsjedao biskup Homsa (Sirija), koji pripada grčko-melkitsko-katoličkom patrijarhatu i predsjednik je Caritasa Sirije, mons. Juan Aldo Arbach, a što je za sve nazočne predsjednike i ravnatelj bila prilika, osobnog liturgijskog obogaćenja, dobivanje odgovora na brojna karitativna pitanja, posebno nakon razornog potresa u Siriji i slanja potpore. (caritas.ba)


long