Susret radne skupine za zagovaranje prava OSI

Drugi susret neformalne radne skupine za zagovaranje prava OSI u BiH održan je 16. i 17. 12. 2021. god. u Banjoj Luci.

Navedeni susret je održan u okviru projekata projekata SOCIETIES 2 i EMPOWER, koje provodi Caritas Bosne i Hercegovine, a financira Europska unija.

Sudionici sastanka koji su predstavnici organizacija osoba s invaliditetom iz Sarajeva, Mostara, Trebinja, Travnika, Tuzle, Banja Luke, Bihaća i Brčkog, su aktivni članovi u oblasti zagovaranja prava osoba s invaliditetom i mogu dati veliki doprinos radu neformalne grupe i ostvarenju njenih ciljeva.

Ovaj sastanak su prisutni iskoristili da prezentiraju prioritete svojih lokalnih zajednica i analiziraju  trenutno stanje implementacije preporuka UN komiteta, te na osnovu toga definiraju prioritete za zagovaranje na nacionalnoj razini. Članovima su prezentirani mehanizmi koji postoje u Hrvatskoj i Srbiji protiv diskriminacije, te je zaključeno kako se mora više raditi na lokalnoj razini po pitanju žalbi za diskriminaciju kao i na detaljnijem upoznavanju postojećih mehanizama u okruženju. Osim toga članovi grupe su i definirali svoj stav po pitanju Vijeća za osobe s invaliditetom, te precizirali iduće korake za reaktivaciju njegovog rada. Na koncu susreta, sudionici su izabrali teme i zadatke, te termin i lokaciju narednog sastanka.

Projekt SOCIETIES 2, predvodi mreža Caritasa u jugoistočnoj Europi, uključujući i Caritas BiH, a provodi se u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji i na Kosovu, dok projekt EMPOWER provodi Caritas Bosne i Hercegovine u suradnji s Udrugom Proreha, Udrugom Fenix, Savezom slijepih Republike Srpske i Udrugom Vedri osmijeh. Navedeni projekti imaju za cilj jačanje organizacija osoba s invaliditetom. (caritas.ba)