Svi sveti i završetak akcije „Sto kubika toplih iskrica“


Euharistijskim slavljem na gradskom groblju u Slavonskom Brodu, svečano je u ponedjeljak 1. studenoga proslavljena svetkovina Svih svetih.

Kao i dosadašnjih godina okupio se znatan broj vjernika koji su, uz poštivanje epidemioloških mjera, sudjelovali na euharistiji koju je predvodio vlč. Krunoslav Karas, župnik župe Blažene Djevice Marije u Brodskom Vinogorju, i povjerenik Caritasa Slavonskobrodskih dekanata. Među petnaestak svećenika koncelebrirao je i slavonskobrodski dekan dr. Tomislav Ćurić, župnik župe Bl. Alojzija Stepinca. Osvrćući se na misna čitanja svetkovine vlč. Karas je u homiliji naglasio kako Isus i nas kao i ono mnoštvo naroda okupljeno na Gori poziva da ga slijedimo na putu uzvišenosti i svetosti Božje. „Smisao ove svetkovine je da nas Bog podsjeti – budite savršeni kao što je savršen Otac naš nebeski. Put na Goru Gospodnju upravo su ova Isusova blaženstva. Ona su ustav Kraljevstva Božjega“, rekao je vlč. Karas. Aktualizirajući blaženstva, pojasnio je: siromasi duhom oni su koji sebe potpuno osiromašuje za ovaj svijet kako bi svoje srce učinili otvorenim i spremnim za Gospodina; ožalošćeni su oni koji plaču i žale te čine pokoru zbog grijeha svojih. Pozvani smo biti krotki i blagi prema braći i sestrama, biti ponizni, biti milosrdni prema drugima ako želimo ući u Kraljevstvo Božje, biti čisti srcem tako da užitak koji osjećamo u tijelu mora imati pokriće u duhu, u skladu s Božjim zapovijedima, biti mirotvorac znači imati mirnu savjesti, biti progonjen zbog pravednosti, ali one koja dolazi od Boga.

„Isus nam po ovim blaženstvima želi reći da je put prema nebu i svetosti put u kojem se peremo u njegovoj krvi, da je to put borbe. Ići prema gori Gospodnjoj znači plivati protiv struje. Na tom putu Isus nam daje snagu, ohrabrenje“, poručio je na kraju vlč. Karas.

Kako je ovom misom i službeno završena ova akcija „Sto kubika toplih iskrica“, koju Caritas Slavonskobrodskih dekanata provodi 20. godinu za redom, a u kojoj se prikuplja novac za kupovinu ogrjeva (drva) siromašnim obiteljima i samcima s područja četiriju dekanata: Slavonskobrodskog, Garčinskog, Veliko-Kopaničkog i Sibinjskog, sva je milostinje s mise namijenjena toj akciji.

Na misi je pjevao zbor Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije Brodsko Vinogorje. Nakon zajedničke molitve za pokojne na ovom groblju svećenici su u procesiji došli do kapelice u kojoj su pokopani brodski svećenici i molili za njih. Poslije mise svećenici su bili na raspolaganju vjernicima za pojedinačne blagoslove grobova. (caritas.ba/ika)


long