U okviru projekta BRAT donirana tri terenska vozila Društvu Crvenog križa BiH


Navedena donacija dio je aktivnosti programa potpore migrantima u BiH i projekta BRAT, kojeg financira Agencije za razvojnu suradnju Italije, a u čijoj direktnoj provedbi sudjeluje i Caritas BiH

Crveni križ Italije donirao je tri terenska vozila Društvu Crvenog križa Bosne i Hercegovine. Ova donacija olakšat će rad mobilnih timova koji imaju zadatak da pružaju usluge migrantima.

Primopredaja vozila je obavljena ispred Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a prethodio je susret pri u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH. Susretu su nazočili ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine gdin. Sevlid Hurtić, generalni sekretar DCK BiH Namik Hodžić, veleposlanik Italije u BiH Nj. E. Marco di Ruzza, gđa. Mersiha Behlulović, predstavnica Talijanske agencije za razvojnu suradnju AICS, gdin. Flavio Ciriaci Regionalni delegat za Europu Talijanskog Crvenog križa/križa, gđica. Silvia Maraone ravnateljica talijanske organizacije IPSIA. U ime Caritas BiH susretu su nazočili gdin. Miroslav Valenta, voditelj aktivnosit projekta BRAT i suradnica gđica. Amela Ajanović.

Ambasador Republike Italije u BiH Marco Di Ruzza naglasio je u izjavi za novinare da je ta donacija dio projekta koji nosi naziv BRAT (Balkan Route Welcoming Transit). Radi se o trogodišnjem projektu, koji je počeo u julu 2022. godine.

"Zahvaljujem ambasadoru Italije koji je veliki prijatelj Bosne i Hercegovine i u svakom momentu gleda kako, gdje i na koji način da pomogne Bosni i Hercegovini", naglasio je u izjavi novinarima.

Generalni tajnik Društva Crvenog križa BiH Namik Hodžić naglasio je kako će tri terenska vozila biti u funkciji tri mobilna tima na području Unsko-sanskog kantona, Tuzlanskog kantona i Kantona Sarajevo.

"Olakšat će rad naših mobilnih timova koji imaju zadatak da pružaju usluge migrantima. To je prije svega logistička pomoć, psihosocijalna podršku i sve što je potrebno migrantima na putu prolaza kroz Bosnu i Hercegovinu", kazao je.

Hodžić je istaknuo kako Društvo Crveni križ BiH provodio dio aktivnosti projekta BRAT, koji je značajan za kretanje migranata i njihov boravak u BiH, a vrijednost tri terenska vozila nabavljena u Italije je oko 225.000 KM.

Navedena donacija dio je aktivnosti programa potpore migrantima u Bosni i Hercegovini i projekta „BRAT - Balkanska ruta: prihvat u tranzitu - AID 012590/02/7“ kojeg financira Agencije za razvojnu suradnju Italije, a provode IPSIA BiH, Caritas BiH, Caritas Italije, Crveni križ Italije, MFS EMMAUS i Društvo Crvenog krsta/križa BiH. (fena.ba/caritas.ba)


long