U Rimu održan inicijalni susret partnera na projektu „Regionalni projekt za migracije“


U organizaciji Caritasa Italije i Caritasa Španjolske održan je dvodnevni sastanak s partnerima na projektu REMAP u Rimu od 25. do 27. listopada 2021.

Regionalni projekt za migracije okuplja osam zemalja iz regije, a koje su u manjoj ili većoj mjeri pogođene migrantskim fenomenom. Kroz rutu od Turske, Bugarske, Grčke, Albanije, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine do Italije i Španjolske migranti svakodnevno susreću osoblje iz Caritasovih organizacija kroz pomoć i usluge za njih, kako bi boravak u zemlji bio što dostojanstveniji i bolji. Iz Caritasa Bosne i Hercegovine na sastanku je sudjelovala voditeljica programa za migracije gđica Dijana Muzička.

Inicijalni sastanak sa svim Caritasovim partnerima na projektu organizirali su Caritas Italije i Španjolske koji su i donatori projekta. Projekt se isključivo financira sredstvima Caritasa koja su prikupljena kroz kampanje u Italiji i Španjolskoj. Projekt će trajati dvije godine i ima za cilj unaprijediti usluge na terenu, omogućiti migrantima, tražiocima azila i izbjeglicama voditi kvalitetan život dostojan čovjeka u lokalnim zajednicama u kojima trenutno žive.

Tijekom sastanka, sudionici su imali priliku čuti iskustva svih sudionika na ovom području, čija je osnova za kvalitetan rad u narednim godinama. Iz Bosne i Hercegovine sudionici su upoznati s trenutačnom situacijom s migrantima, tražiocima azila i izbjeglicama u Bosni i Hercegovini, Caritasovim uslugama i pomoći koju distribuiraju kao i generalnim izazovima i vrijednostima rada s ljudima u pokretu s kojima se susreću u svom radu.

Uz nositelja projekta Caritas Bosne i Hercegovini glavni partneri u implementaciji projekta REMAP su: Caritas Vrhbosanske nadbiskupije, Caritas biskupije Banja Luka, Centar za pastoral mladih Vrhbosanske nadbiskupije i Udruga Puž. Projekt Caritasa u BiH obuhvaća rad u Unsko Sanskom, Tuzlanskom i Sarajevskom Kantonu/Županiji.

(caritas.ba)


long