U Travniku održana konferencija o zaštiti djece i ranjivih skupina

„Katolička Crkva u BiH odbacuje svaki vid nasilja, uznemiravanja i zlostavljanja korisnika, poglavito djece i ranjivih skupina“, poručio je Vinko kardinal Puljić

Caritas Bosne i Hercegovine, pod pokroviteljstvom Biskupske konferencije BiH i uz financijsku potporu Fonda za financiranje pastoralnih projekta za Središnju i Istočnu Europu biskupije Linz (Austrija), organizirao je konferenciju o zaštiti djece i ranjivih skupina.

Konferencija je održana u Nadbiskupijskom sjemeništu „Petar Barbarić“ u Travniku u četvrtak, 7. listopada 2021. god. s početkom u 11,00 sati. Ovaj događaj je bio namijenjen svim crkvenim ustanovama/tijelima u Bosni i Hercegovini koji rade s djecom, mladima i ranjivim skupinama. Na konferenciji se okupilo više od 50 sudionika iz Vrhbosanske nadbiskupije, Biskupija Mostar-Duvno, Trebinje-Mrkan i Banjolučke biskupije.

Susret je započeo euharistijskim slavljem kojeg je predslavio Vinko kardinal Puljić, uz koncelebraciju ravnatelja Caritasa BiH mons. Tome Kneževića i drugih pristiglih svećenika. Nakon misnog slavlja organiziran je zajednički ručak, a onda je uslijedio službeni dio programa.

U uvodnom govoru, uzoriti gospodin Vinko kardinal Puljić, u svojstvu predsjednika Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i Caritasa BiH pozdravio je sve nazočne i zahvalio Caritasu BiH na organizaciji ovog skupa, a predstavnicima crkvenih ustanova za dolazak. Kardinal Puljić je naglasio kako Katolička Crkva u Bosni i Hercegovini odbacuje svaki vid nasilja, uznemiravanja i zlostavljanja korisnika, poglavito djece i ranjivih skupina, te kako je potrebno razgovarati o prevenciji i zaštiti.

Mons. Tomo Knežević, ravnatelj Caritasa Bosne i Hercegovine, pozdravio je sve nazočne i zahvalio na dolasku. Naveo je kako Caritas BiH već dulji niz godina radi na organizacijskom razvoju, te kako je područje zaštite korisnika i suradnika jedna od ključnih tema razvoja Caritasa. Dodao je kako je pripremljen Priručnik za zaštitu korisnika i osoblja Caritasa kojeg Caritas stavlja na raspolaganje svim sudionicima, a koji se isto tako može naći na mrežnoj stranici Caritasa BiH: www.caritas.ba. Mons. Knežević je posebno istaknuo činjenicu kako svi unutar Crkve, biskupi, svećenici, redovnici i redovnice, ali i vjernici laici imaju pravo i odgovornost zaštiti djecu i ranjive skupine od svakog oblika nasilja i uznemiravanja.

Gospođa Sigried Spindlbeck u ime austrijske biskupije Linz, Fonda za financiranje pastoralnih projekta za Središnju i Istočnu Europu, pročitala je pozdravno pismo koje je uputio mons. Manfred Scheuer, biskup Linza, svim sudionicima konferencije. Biskup Scheuer ohrabruje Crkvu u Bosni i Hercegovine da se odlučno suprotstavi svakom obliku nasilja i zlostavljanja. Gospođa Spindlbeck je kasnije govorila o značaju posjedovanja posebnih regulativa za ovo područje, protumačila je osnovnu metodologiju zaštite iz smjernica Biskupske konferencije Austrije, te iznijela i neke statističke pokazatelje. Uslijedilo je predstavljanje Caritasovog priručnika za zaštitu o kojem je govorio gosp. Zlatko Malić, djelatnik Caritasa BiH. Priručnik je sastavljen od pet temeljnih dokumenata: Etički kodeks, Kodeks ponašanja osoblja, Kodeks protiv uznemiravanja, Kodeks o zaštiti djece i ranjivih skupina i Pravilnik o pritužbama, te nekoliko dodatka.

Tijekom rada u skupinama sudionici su iznijeli svoje viđenje o ovoj tematici, analizirali postojeće mjere i dokumente te dali preporuke za unaprjeđenje. Konferencijom je moderirao gosp. Ante Bender, uposlenik Caritasa hercegovačkih biskupija. (caritas.ba)