Ukrajina: U potpunosti izgorjelo skladište Caritasa Spes nakon ruskog noćnog napada


U Ukrajini se ne poštuje međunarodno humanitarno pravo!

Skladište humanitarne pomoći rimokatoličkog Caritasa Spes izgorjelo je do temelja u ukrajinskom gradu Lavovu nakon ruskog zračnog napada. Osoblje Caritasa nije ozlijeđeno, ali se procjenjuje da je u požaru potpuno uništeno oko 300 tona humanitarne robe, uključujući hranu, higijenske potrepštine, generatore i odjeća.

„U noći, 19. rujna 2023., ruske snage pogodile su industrijsko poduzeće u Lavovu, gdje se nalazilo skladište humanitarne pomoći Caritasa-Spes Ukrajina. Djelatnici su ostali neozlijeđeni, ali je skladište sa svime izgorjelo do temelja“, stoji u priopćenju vlč. Vyacheslava Grynevych SAC, aktualnog glavnog izvršnog ravnatelja rimokatoličkog Caritasa-Spes.

O. Vyacheslav nastavlja, kako „konačne detalje o gubicima moći ćemo izračunati kasnije, jer specijalne službe trenutno rade na mjestu događaja. Već znamo da su uništene 33 palete paketa hrane, 10 paleta higijenskih paketa i konzervirane hrane, 10 paleta agregata i odjeće.“

Nekoliko predmeta koji su uništeni u ovom skladištu upravo je stiglo te noći iz Poljske. Caritas Poljske se nadao da će humanitarni paketi pomoći oko 600 obitelji u Ukrajini. Nakon ove nedavne tragedije, Caritas Poljske sada organizira dodatnu pomoć za obitelji kojima je očajnički potrebna humanitarna pomoć.

„Caritas je koristio ovo skladište 1,5 godinu i s ovog mjesta humanitarna pomoć se prevozila dalje na istok Ukrajine ljudima u potrebi. Sve je uništeno. Zahvaljujemo Bogu što nema stradalih među djelatnicima“, kazao je mons. Eduard Kava, pomoćni biskup Lavova.

Nakon ovog napada, glavni tajnik Caritasa Internationalisa Alistair Dutton izjavljuje: „Većerašnji ruski napad na skladište Caritasa Spes u Lavovu, uništavajući 300 tona humanitarne pomoći za narod Ukrajine, predstavlja uvredu i flagrantno kršenje međunarodnog humanitarnog prava .“

Humanitarna koordinatorica OCHA-e za Ukrajinu, Denise Brown, također je objavila izjavu osuđujući „izravne i neselektivne napade“ na humanitarne radnike, objekte i imovinu, jer „napadi koji uništavaju humanitarnu imovinu eskalirali su tijekom godine i u konačnici utječu na one koji trpe užasne posljedice rata. Izravni ili neselektivni napadi strogo su zabranjeni. Međunarodno humanitarno pravo nije opcija, ono je obveza i mora se poštovati.“

Osim toga, mediji izvještavaju da su skladišta humanitarne pomoći meta ruskih snaga. U svibnju su mediji izvijestili da su napadnuta dva skladišta humanitarnih organizacija u gradovima Odesa i Ternopil.

Caritas Internationalis i njegove lokalne organizacije članice rimokatoličkog Caritas-Spes Ukraijne i grkokatoličkog Caritasa Ukrajine nastavljaju svoju nesebičnu predanost odgovora na tekuću humanitarnu krizu u Ukrajini. Kolektivni napori humanitarne mreže Caritasa diljem svijeta bili su ključni u pružanju vitalne pomoći pogođenim zajednicama, obiteljima i pojedincima u Ukrajini i susjednim zemljama.

Molimo vas nastavite podržavati rad Caritasa u Ukrajini i u susjednim zemljama: https://www.caritas.org/what-we-do/conflicts-and-disasters/crisis-in-ukraine/

(caritas.ba/caritas.org/caritas-spes)

 


long