Uskrs i krizma u Caritasovoj kući "sv. Kamilo de Lellis" u Vrbovcu


Po ovlaštenju bjelovarsko-križevačkog biskupa Vjekoslava Huzjaka tijekom Vazmenoga bdjenja 30. ožujka podijeljeni su sakramenti krštenja i potvrde korisniku Caritasove kuće za stare i nemoćne osobe "sv. Kamilo de Lellis" u Vrbovcu. Sakramente je podijelio mons. Ivan Grudiček.

Uvodeći u homiliju, mons. Grudiček naglasio je da pjevanje hvalospjeva uskrsnoj svijeći simbolizira Isusa Krista koji je sam za sebe rekao da je Svjetlost svijeta.

“Nakon ulaska sa svijećom, čuli smo čitanja Staroga zavjeta, slike koje su ostvarene u Novom zavjetu. Slušali smo o vodama mora, o vodama koje posvećuju i darovima Duha Svetoga čisto srce stvaraju – novo srce i novi duh. To je znak krsne vode. Sam Isus je rekao da će, kada bude podignut sa zemlje sve privući k sebi. Iz utrobe će moje poteći bujice žive vode, a evanđelist je tada ustvrdio da je to slika Duha Svetoga koji su imali primiti oni koji vjeruju u Njega. Duh Sveti je ta živa voda kojega označuju krsne vode. Stoga se spominje u današnjem Evanđelju snaga tih plodova Isusova križa od kojih je najvažniji krštenje koje se dijeli baš u Uskrsnoj noći kada god ima odraslih krštenika, baš kao što ćemo i mi učiniti ove noći„ rekao je mons. Grudiček.

U nastavku je spomenuo zgodu kada su učenice išle pomazati Isusovo tijelo. “Anđeo je znao što im je u srcu, pa im je odmah u srcu odgovorio; Znam da Njega tražite, Raspetoga. Uskrsnu, nije ovdje! Ta je vijest još veće uzbuđenje stvorilo u ženama jer ni one, ali ni apostoli nisu još mogli razumjeti što je to uskrsnuće i često su se pitali što je to. Nitko na svijetu u ljudskome rodu nije imao tako veliku vijest kao što su to imale te žene. Čitamo li dalje Evanđelje, još uvijek su korak ispred učenika. Kada su išle na grob plakati, Isus im se ukazao, čak prije nego apostolima. To rano jutro, kada je Isus uskrsnuo, još za mraka, u to najljepše doba, kada sunce obasja nebo. On je proljeće života, On je nova nada koja se probudila. I tu istinu će polako, tijekom četrdeset dana obznanjivati svojim učenicima. U trenutku krštenja s Kristom smo tako snažno povezani da smo suumrli i suuskrsli“, rekao je Grudiček te naglasio da je to „klica uskrslog života u nama, kada umiremo grijehu. U krsnoj vodi grijeh se oprašta, a odabranik Božji biva posvećen, oslobođen i s Kristom sjedinjen. Ima zalog i jamstvo Njegova uskrsnuća te postaje ud Krista svećenika, proroka i kralja“, zaključio je Grudiček.

Vazmeno bdjenje u Caritasovoj kući za stare i nemoćne osobe “Sv. Kamilo de Lellis” iz Vrbovca obilježeno je u kapelici doma. Tijekom Vazmenoga bdjenja podijeljeni su sakramenti krštenja i svete potvrde korisniku usluge smještaja, gospodinu Đuri Katušiću koji se odnedavno pripremao za sakrament krsta. Na tom putu pratila ga je također korisnica Caritasove kuće, gospođa Manda Pranjić koja je novokršteniku bila kuma. (caritas.ba/ika)


long