Uz 70. obljetnicu Caritasa Internationalis: Uvijek uz siromašne i najranjivije


Obilježavanje naše obljetnice trajat će do 2024. godine, kazao je generalni tajnik Caritasa Internationalis sa sjedištem u Rimu gosp. Aloysius John!

Caritas Internationalis 12. prosinca 2021. god. proslavit će 70. obljetnicu postojanja. Njegov glavni tajnik Aloysius John osvrnuo se u razgovoru za vatikanske medije na važnost te obljetnice te na najhitnije izazove za Konfederaciju Caritasā u vrijeme pandemije

 

Suočiti se s humanitarnim potrebama koje su se pojavile na kraju Drugoga svjetskog rata, te pružiti pomoć žrtvama sukoba, bili su glavni ciljevi Caritasa Internationalis kada ga je ustanovio papa Pio XII., 12. prosinca 1951. godine. Riječ je o konfederaciji nacionalnih Caritasa, kojih je u početku bilo 13, a danas ih je 162. Tijekom tih 70 godina sve više širila je raspon svojega i umnožavala područja djelovanja. U središtu je, danas kao u početku, konkretno svjedočenje milosrđa kako bi ljudi, ponajviše oni najranjiviji, mogli iskusiti milosrdnu Božju ljubav.

 

Caritas Interntionalis ovih dana objavio je program događaja i inicijativa kojima će se obilježiti 70. obljetnica njegova ustanovljenja, te je to bila prigoda za razgovor s glavnim tajnikom Aloysiusom Johnom o izazovima koji čekaju Caritas u budućnosti, počevši od opće humanitarne krize izazvane pandemijom.

 

Caritas Internationalis nastao kao „brižna ruka puna ljubavi“ Crkve u služenju i promicanju ljudske osobe, a posebno siromašnih, marginaliziranih i najranjivijih u društvu, kazao je Aloysius John, te dodao kako su tijekom tih 70 godina našu Konfederaciju vodile temeljne vrijednosti kao što su zaštita ljudskoga dostojanstva, osnovna prava i društvena pravednost. Te su vrijednosti uvijek ostale u temelju našega djelovanja koje se tijekom godina razvijalo prateći znakove vremena i tražeći stalni razvoj kako bismo bolje služili bližnjemu u potrebi.

 

U središtu je našega poslanja, i uvijek će biti, susret sa siromašnima, kako nas je podsjetio i papa Franjo 2019. god., prigodom naše zadnje opće skupštine. Milosrđe se ne može živjeti bez međuljudskih odnosa sa siromašnima, kazao nam je! Jer, živeći sa siromašnima učimo prakticirati milosrđe u duhu siromaštva, učimo da je milosrđe dijeljenje.

 

Na novinarovo pitanje koji je najveći izazov s kojim se Caritas Internationalis mora suočiti u svijetu obilježenom brzim i dubokim promjenama, glavni tajnik Caritasa Internationalis je istaknuo da se humanitarni rad značajno promijenio u odnosu na 1951.. Danas se suočavamo sa slojevitim i dugotrajnim krizama, prirodnima i onima koje je prouzročio čovjek. Političke podjele, ratovi, vjerski sukobi, pomiješani su s posljedicama klimatskih promjena, s posljedičnim dramatičnim porastom broja izbjeglica i interno raseljenih osoba.

 

Osim toga, suočavamo se s velikim nejednakostima i pojavom novih oblika siromaštva i ranjivosti, istaknuo je Aloysius John. Dok nastavljamo služiti i pratiti one koji zbog toga trpe, suočavamo se izazovom promicanja, u našem modernom društvu, osjećaja solidarnosti prema njima. S druge strane, najhitniji je izazov, pred neizmjernom ljudskom patnjom, pokrenuti resurse potrebne za ostvarenje našega poslanja.

 

Što se pak tiče pandemije bolesti COVID-19 koja je karitativne i humanitarne djelatnosti stavila u tešku kušnju, Aloysius John je napomenuo kako se i Caritas Internationalis tako morao suočiti s krizom bez presedana. Konkretan znak potpore i nade stigao je od Svetoga Oca koji je želio uključiti Caritas Internationalis u Vatikansko povjerenstvo za COVID-19. Tako smo, po želji pape Franje, i u suradnji s Dikasterijem za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja, ustanovili fond koji je omogućio potporu 40 Caritasovih projekata. Ta je gesta solidarnosti potaknula druge lokalne organizacije da se pridruže Caritasu. U Bangladešu je, primjerice, nekoliko muslimana, vlasnika restorana, poduprlo lokalni Caritas donirajući hranu za izbjeglice.

 

Kako može svjetska crkvena stvarnost kao što je Caritas Internationalis pridonijeti sinodalnosti? Papa Franjo je istaknuo da je prva stvar sinodskoga hoda, koji uključuje cijelu Crkvu, slušanje. Dakle, sposobnost zamišljanja nove budućnosti Crkve uvelike ovisi upravo o pokretanju procesa slušanja, dijaloga i zajedničkoga razlučivanja. I zato Caritas Internationalis može pridonijeti promišljanju u bazičnim kršćanskim zajednicama i u župama, promičući prije svega dijalog i solidarnost u odnosu na najranjivije u njima, objasnio je Aloysius John, te se na kraju osvrnuo na obljetnicu i planove za budućnost.

 

Ova pandemija nam je pokazala kako ćemo, bez skrbi o ljudskom rodu i o svemu stvorenomu svi postati sve ranjiviji. Svijetu je danas, više nego ikada, potrebno radikalno obraćenje srca i uma, te pomirenje sa stvorenim. Ostvarujući naše karitativno djelovanje, posebno se zauzimamo u promicanju civilizacije ljubavi i brige o čovječanstvu i našem zajedničkom domu. Upravo na tim točkama temeljit će se naša globalna kampanja koju ćemo pokrenuti uz obilježavanje naše obljetnice, koja će trajati do 2024. godine, kazao je glavni tajnik Caritasa Internationalis sa sjedištem u Rimu. (caritas.ba/Vatican News)

 

 

 

 


long