Visoka delegacija Caritasa Italije posjetila Caritas BiH

Delegacija Caritasa Italije predstavila je viziju svoje prisutnosti u BiH posebno preko novog projekta Ministarstva inozemnih poslova Italije pod nazivom BRAT!

U višednevnoj posjeti Caritasu u Bosni i Hercegovini, od nedjelje 16. do srijede u podne 18. svibnja 2022. uključivo, stigla je visoka delegacije nacionalnog Caritas Italije, novoimenovani ravnatelj don Marco Pagniello i njegova suradnica gđa Laura Stopponi. Preko Regionalnog predstavništva Caritasa Italije, sa sjedištem u Sarajevu u zgradi Caritasa BiH i kojega cijelo vrijeme vodi gosp. Daniele Bombardi, novoimenovani ravnatelj želi se uvjeriti u sve aktivnosti i projekte koje sve do današnjeg dana provodi Caritas Italije na razni Bosne i Hercegovine i u svim nad/biskupijama. Cjelokupni program boravka pripremio je gosp. Daniele Bombardi u dogovoru s predstavnicima ustanova posebno Caritasima i pojedincima koji surađuju s Caritasom Italije.

Najviše prostora posvećeno je nacionalnom Caritasu BiH. Već u nedjelju popodne, nakon slijetanja u sarajevsku zračnu luku, upriličeno je karitativno druženje s djelatnicima Caritasa BiH u Caritasovoj kući na Obojku kod Fojnice u Središnjoj Bosni. Osim divljenja ljepoti Središnje Bosne prvi susret bio je prilika za izricanje dobrodošlice, zahvale za minulo vrijeme djelovanja Caritasa Italije na bosanskohercegovačkom prostoru, ali i predstavljanja planova daljnje prisutnosti Caritasa Italije preko Regionalnog ureda.

U ponedjeljak, 16. svibnja 2022. god.,  u Središnjici Caritasa BiH upriličen je zajednički sastanak uz razgovor o cjelokupnoj strategiji, aktualnim projektima i o zajedničkom djelovanju dvaju nacionalnih Caritasa uz potpisivanje važnog dokumenta Memoranduma o razumijevanju i suradnji između Caritasa Bosne i Hercegovine i Caritasa Italije.

Dobrodošlicu delegaciji Italije izrekao je aktualni ravnatelj Caritasa BiH mons. Tomo Knežević zajedno sa suradnicima gosp. Kristijanom Hrgićem, gđicom Dijanom Muzička i gosp. Miroslavom Valentom. Bila je ovo prilika zahvaliti novom ravnatelju Caritasa Italije za svu potporu koju je ovaj nacionalni Caritas tijekom rata i poraća na razne načine i preko raznih projekata učinio za sve žitelje Bosne i Hercegovine. Predstavljeni su planovi Caritasa Italije, ali i potrebe Caritasa u BiH, posebno Caritasa BiH. Posebna tema bio je novi projekt Ministarstva inozemnih poslova Italije pod BRAT (Balkan route accoglienza in transito), a čiji je potpisnik Caritas BiH uz nezamjenjivu ulogu Caritasa Italije i njihova regionalnog ureda u Sarajevu u Bosni i Hercegovini. Djelatnici Caritasa BiH dali svoj posebni doprinos planovima kvalitetnog zaživljavanja novog projekta sa svim sadržajima. Nakon toga razgovaralo se o aktualnim projektima Caritasa BiH, posebno onih čiji je začetnik i podupiratelj tijekom minuloga vremena bio Caritas Italije. Kroz razgovor moglo se vidjeti puno toga što je Caritas Italije zajedno s Caritasom u BiH kroz razne projekte učinio u Bosni i Hercegovini. Ravnatelj Caritasa Italije najavio je daljnji ostanak i djelovanje Caritasa Italije u Bosni i Hercegovini uz želju da brojni primjeri kvalitetnih projekata budu primjer i prenosivi na druge prostre unutar Caritasove mreže u Europi i diljem svijeta.

U popodnevnim satima, u pratnji djelatnice Caritasa BiH gđice Dijane Muzička, delegacije Caritasa Italije obišla migrantski kamp Ušivak kod Hadžića posebno: društveni kutak, praonicu rublja i kuhinju.

Predstavnicima Caritasa Italije uručeni su prigodni pokloni zahvale uz 25. obljetnicu Caritasa BiH, koji nisu predani na neodržanoj svečanoj akademiji zbog prisutne Covida 19. Nakon toga visoki gosti iz Caritasa Italije obišli su urede i djelatnike Caritasa BiH. Upriličena je posjeta i blagoslov ureda novog projekta BRAT

Svoj boravak u Bosni i Hercegovini nastavili su posjetom civilnim, crkvenim i karitativnim ustanovama prema pripremljenom planu. (caritas.ba)