Započelo ljetovanje djece iz Ukrajine u organizaciji Caritasa Krčke biskupije


Započela je treća godina projekta – ljetovanja djece iz Ukrajine u organizaciji Caritasa Krčke biskupije i Caritasa Spes Ukrajina, izvijestio je Caritas Krčke biskupije.

U duhu svoje misije, brige za najranjivije – za djecu, radi očuvanja njihovog mentalnog zdravlja koje je ratom u Ukrajini narušeno, u Domu Emaus u Martinšćici na otoku Cresu Caritas će od lipnja do rujna primiti 6 grupa djece s pratnjom kao i jednu grupu djece i odraslih s tjelesnim i mentalnim oštećenjima s područja kontinentalne Hrvatske.

Veći broj djece je bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Za njih skrbe redovnici i redovnice te Caritasove ustanove. Svakoj grupi 2 tjedna su osigurani smještaj i obroci, namirnice te zabavni sadržaji poput aquaparka.

Trenutno je u kući druga grupa djece s pratnjom. U planu je primiti 7 grupa, oko 150 osoba, koji će ostvariti preko 1800 noćenja. Podršku za veći dio troškova projekta pružio je Hrvatski Caritas dok je nekolicina lokalnih firmi podržala projekt besplatnim korištenjem njihovih usluga.

Donatori su Hrvatski Caritas, Hrvatske autoceste d.o.o., Jadrolinija, Aquapark Čikat, Kamp Slatina i aquapark, Gostionica Mareta, OPG Oil House, anonimni donatori i volonteri.

Uz taj višegodišnji projekt, Caritas provodi 6. sezonu projekta „Prijatelji s mora“ kojim se omogućuje obiteljima slabijeg imovinskog stanja s područja kontinentalne Hrvatske da tijekom ljetnih mjeseci provedu nekoliko dana na moru. Obitelji dolaze s područja Caritasa Sisačke biskupije i Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, a smještaj omogućuju iznajmljivači privatnoga smještaja koji bez naknade primaju te obitelji.

Caritas Krčke biskupije planira ovoga ljeta ugostiti 8 obitelji – na Krku, Lošinju, Rabu i Pagu. U projektu sudjeluje i oko 10 donatora usluga koji nude tim obiteljima izlete brodom, obroke u restoranu, vožnju turističkom podmornicom, masaže i druge aktivnosti. Nekolicina donatora je novčano podržala projekt pokrivanjem troškova prijevoza. Tim Caritasa zahvaljuje svima koji su prepoznali vrijednost projekta i dali svoj doprinos, izvijestio je Caritas Krčke biskupije. (caritas.ba/ika)


long