„Zapošljavanje mladih – izazovi i prilike“ – regionalna konferencija programa YourJob


Konferencija je održana u Podgorici, 28. veljače 2024. god. u organizaciji Caritasa Crne Gore i Caritasa Austrije

Foto: prcentar.me

Foto: prcentar.me

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici nacionalnih i nad/biskupijskih Caritasa iz Austrije, Albanije, BiH, Kosova, Srbije, Makedonije, Crne Gore, uz nazočnost predstavnika veleposlanstava Austrije i Njemačke, Ministarstva rada i socijalnog staranja Crne Gore, Zavoda za zapošljavanje Crne Gore te lokalnih nevladinih udruga i partnerskih organizacija.

Na samom početku konferencije uvodni pozdrav i dobrodošlicu izrazio je mons. Rrok Gjonlleshaj, barski nadbiskup i apostolski upravitelj Kotorske biskupije, predsjednik Caritasa Crne Gore. U dobrodošlici se pridružio i gdin. Marko Đelović, direktor Caritasa Crne Gore, koji je istaknuo kako nezaposlenost mladih predstavlja globalni problem te se kao takav uočava i u Crnoj Gori. Potom je pojasnio kako Crna Gora radi na implementaciji plana garancija za mlade kao jedno od potencijalnih rešenja navedene problematike te kako se program YourJob uklapa u ovaj okvir, i u okvire koje predviđaju lokalne politike zapošljavanja. Sudionicima konferencije su se obratili i Nj.E. dr. Karl Mihael Miler, veleposlanik Republike Austrije u Crnoj Gori, Nj.E. Peter Felten, veleposlanik Republike Njemačke u Crnoj Gori, gosp. Aleksandar Memčević, generalni direktor Direktorata za rad u Ministrarstvu rada i socijalnog staranja Crne Gore, gosp. Gzim Hajdinaga, direktor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore te gosp. Tobias Nolke predstavnik Caritasa Austrije koji se zahvalio svim sudionicima na dolasku, ali i svim dionicima programa YourJob koji su zaslužni za postignute rezultate i uspjeh programa koji uz angažman 20 savjetnika za mlade iz šest država Zapadnog Balkana kreira izvrsne mogućnosti za mlade.

„Sretan sam da Renovabis daje potporu programu YourJob te što Caritas vodi proces u ovako važnom programu koji podstiče socijalni razvoj u Crnoj Gori i širom regije. Obzirom da je regionalni, pristup YourJob programa je jako dobar i čestitam svima na provedbi aktivnosti i pomoći mladima i društvu u zemljama u kojima se program provodi. Po završetku konferencije, želim svima da se vrate u svoje matične zemlje obogaćeni novim idejama i rješenjima te duhom zajedništva i prijateljstva“, istakao je Nj.E. Peter Felten, veleposlanik Republike Njemačke u Crnoj Gori.

Nakon uvodnih pozdrava i riječi potpore programu YourJob te prezentiranja programa, organizirane su dvije panel diskusije: „Uloga i značaj savjetodavnih/mentorskih usluga, individualnog profesionalnog usmjeravanja u procesu zapošljavanja mladih i primjeri dobre prakse” i „Značaj intersektoralne suradnje u procesu zapošljavanja mladih”’. Sudionici panela bili su predstavnici Caritasa iz regije koji provode aktivnosti YourJob programa u svojim zemljama: Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Srbija i Crna Gora te predstavnici partnerskih organizacija iz Crne Gore. Panelisti su podijelili svoja iskustva u pružanju potpore mladim ljudima te pokretanju programa YourJob, uspostavljanju suradnje s ključnim lokalnim partnerima, razvoju intersektoralne suradnje te pružanju potpore mladima i konkretnim postignutim rezultatima kada je u pitanju pružanje prilika mladima za usavršavanje, zapošljavanje i samozapošljavanje. Također, predstavili su primjere dobre prakse i prenijeli sudionicima zaključne poruke.

Delegaciju BiH su predstavljali gdin. Miroslav Valenta, gđica Sanja Horvat i gđa Ivona Vidačković iz Caritasa BiH te savjetnice za zapošljavanje: gđa Slavica Jukić i gđica Tanja Valentić (Caritas biskupije Banja Luka), te gđa Matija Krešić i gđica Marija Karlović (Caritas Mostarsko-Duvanjske i Trebinjsko-Mrkanske biskupije).

Program „YourJob” - Regionalni projekt stvaranja mogućnosti zapošljavanja mladih na Balkanu od 2019. god. konkretnim aktivnostima povećava konkurentnost mladih na tržištu rada i utječe na smanjenje nezaposlenosti mladih. Program  financiraju Renovabis i Caritas Austrije. Ukupna vrijednost projekta, koji se realizira u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Crnoj Gori, je oko 1,1 milijun eura. U Bosni i Hercegovini ga provodi Caritas BiH s Caritasom biskupija Mostar Duvno i Trebinje Mrkan i Caritasom Biskupije Banja Luka. Kroz program YourJob otvorena su tri Caritasova savjetovališta za zapošljavanje mladih u Banja Luci, Čapljini i Mostaru. (caritas.ba)


long