Završen Caritasov projekt ljetovanja djece iz Ukrajine


Završen je projekt ljetovanja djece iz Ukrajine u Domu Emaus, kući za odmor u Martinšćici na otoku Cresu, čiji organizator je bio Caritas Biskupije Krk u suradnji s nacionalnim Caritasom Spes Ukrajine te financijskom podrškom Hrvatskog Caritasa, izvijestili su iz Caritasa Biskupije Krk.

Projekt je trajao od lipnja do rujna te je u Domu Emaus boravilo sedam grupa iz Ukrajine, tj. 142 osobe od čega 94 djece. Uz osigurani smještaj, također su bili osigurani i obroci te prigodni sadržaji i animacije za djecu, te je ostvareno preko 1.800 noćenja. Svaka je grupa boravila dva tjedna u mjestu Martinšćica. Ovim se projektom posebna pozornost posvetila djeci.

„Vjerujemo kako smo i na ovaj način pomogli kako bi djeca povratila svoje emocionalno stanje, oslobodila se stalne napetosti i straha koji proživljavaju preko godinu i pol dana. Osim blagodati mora, grupe su imale priliku razgledati ljepote otoka Cresa i Lošinja, njihovih mjesta. Djeca su uživala i u aquaparku Kampa Čikat, a neki su se odvažili planinariti i na planinu Osoršćica. Jedna grupa djece s autizmom bila je u pratnji s majkama, neka su djeca bila bez odgovarajuće roditeljske skrbi, a posljednja grupa iz Harkiva došla je s njihovim ravnateljem biskupijskog Caritasa, bolničkim kapelanom vojne bolnice te 11 volonterki koje neumorno pomažu u pružanju humanitarne pomoći stradalim sunarodnjacima tijekom rata u Ukrajini“, poručili su iz Caritasa Biskupije Krk.

Na početku rata njihov je Caritas dijelio dnevno 80 paketa humanitarne pomoći, dok se danas ta brojka popela na dvije tisuće paketa dnevno, dok bolnica prima svakoga mjeseca po tisuću novih ranjenika. Zadnja je grupa prije povratka u Harkiv posjetila i Svetište Kraljice mira u Međugorju kako bi molili zagovor Kraljice mira za mir u svojoj domovini.

„Unatoč svemu što prolaze, svjedočili smo njihovoj radosti i neizmjernoj zahvalnosti u nadi da će jednoga dana opet posjetiti Hrvatsku koja, kako sami kažu, ima prekrasnu prirodu i mjesta te izrazito drage ljude. Nisu izostali ni pozivi da se u nadi skorog završetka rata posjeti i njihovu domovinu, koja također ima što pokazati. Bez obzira koliko zastrašujuće i mračno bilo, djeca su ona koja donose svjetlost i nadu u mirnu i bolju budućnost, svjedoče nam voditelji grupa te dodaju kako su upravo njihova sigurnost, iskren smjeh i vjera u sutrašnji dan ono što njihovi vojnici posvećeno i hrabro brane“, poručili su iz Caritasa Biskupije Krk.

Uz Hrvatski Caritas i njihovu financijsku podršku, za realizaciju projekta Caritas Biskupije Krk zahvaljuje svim volonterima koji su sudjelovali u provedbi projekta, osobito Ana-Mariji Brozić, kao i partnerima/donatorima koji su podržali projekt raznim proizvodima i uslugama, a to su bili: Gostionica Mareta, Kamp Čikat i aquapark, Kamp Slatina aquapark i turistička agencija, Slastičarna Moby dick – Mali Lošinj, Slastice Margareta – Cres, Slastičarna Casa del padrone – Krk, OPG Oil House, GDCK Mali Lošinj, Tematski vidikovac Providenca, Miomirisni otočki vrt, Cresanka d.d., Trgovina Krk d.d., Hrvatske autoceste d.o.o., Jadrolinija, Biskupija Krk, župnik i župljani Martinšćice i Malog Lošinja te anonimni donatori, izvijestili su iz Caritasa Biskupije Krk. (caritas.ba/ika)


long